Hírek és események

Elnökségi tanácsadó tájékoztatója (25)

  • 50 milliárd forinttal indul az Állami Tőkealap-kezelő társaság

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) együttműködésében hamarosan megkezdi működését a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap-kezelő Társaság. A Társaság finanszírozza a magvető és a korai (startup) befektetési fázisokat, ezeken a területeken a következő hét év során több mint 1200 befektetés valósulhat meg.

A Kormány 143/2016. (VIII.17.) Korm. határozata rendelkezett az Állami Tőkealap-kezelő létrehozásáról. Ennek értelmében az Állami Alapkezelő működéséhez első körben 50 Mrd Ft áll rendelkezésre, amely keretösszegben a Gazdaságfejlesztési és Operatív Programokból e célra felhasználható 30 Mrd Ft-hoz az MFB a saját forrásaiból 20 Mrd Ft-al járul hozzá. Ebből 10 Mrd Ft a legkisebb cégekhez juthat el: itt alapvetően inkubátori szintű, a magvető fázist megelőző fejlesztések kerülnek fókuszba és a számítások szerint több száz, de akár félezer induló vállalkozás kaphat közel tízmillió Ft-ot. További 20 Mrd Ft adható innovatív cégek magvető jellegű tőkeigényeire, amely akár 300 millió Ft-os kockázati tőkét is jelenthet mintegy 160-200 vállalkozás számára. A fennmaradó 20 mrd Ft-ra a már érettebb fázisban lévő cégek és projektek pályázhatnak, számukra jellemzően 300-500 milliós támogatást biztosít az Állami Alapkezelő.

Az Állami Tőkealap-kezelő Társaság működéséhez szükséges feltételeket az MFB Csoport 2016. október végéig alakítja ki, az első befektetésekre 2017 első negyedévében kerülhet sor.

Részletek:

http://nkfih.gov.hu/hivatal/2016/50-milliard-forinttal illetve

http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/kfi/50_milliardos_penzcsapot_nyit_meg_a_kormany.4.238853.html

 

  • Felkészült a kormány az „ajándék EU-pénz” nélküli jövőre

 

Várhatóan már jövő tavaszig kiírja a kormány az összes európai uniós pályázatot .Magyarországnak most nem kell tartania az uniós kohéziós pénzek megvonásától, de 2020 után az is lehet, hogy ilyen pénzeket már nem . A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint eddig a teljes hét éves keret több mint 70 százalékára írtak ki pályázatokat, a meghirdetett 276 pályázati forrás összértéke meghaladja a 6400 Mrd Ft-ot. Az Európai Bizottság vitatja továbbra is az előlegfizetési rendszerünket és az új pályázatértékelési rendszerünket.

A magyar kormány felkészült arra az esetre, ha a támogatáspolitika jelentősen átalakulna, és a kohéziós pénzeket megvonnák a régiótól. Olyan ciklust kell zárnunk, amelyik gazdasági értelemben már függetlenít minket a támogatásoktól. Ezért már most egyre jelentősebb súlyt képviselnek a visszatérítendő összegek az ajándék pénznek tekintett vissza nem térítendő források mellett. Ezek aránya a jövőben tovább emelkedik. Cél, hogy ha a kohéziós politika a mostani formájában megszűnik, akkor legyen olyan gazdasági teljesítmény, amely lehetővé teszi, hogy a kormány saját erőforrásokra támaszkodva is működtesse a fejlesztéseket.”

Részletek: http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/felkeszult_a_kormany_az_ajandek_eu-penz_nelkuli_jovore.4.238879.html

 

  • Hamarosan megjelennek az Irinyi terv keretében kiírt pályázatok

Néhány héten belül elérhetővé válnak az Irinyi terv keretében kiírt pályázatok feltételei, a kormány a nagyvállalati beruházási támogatások és az Irinyi terv előirányzata révén 17 milliárd forintot fordít a beruházások ösztönzésére .

A magyar iparnak meglehetősen magas a kapacitás kihasználtsága, ezért újabb beruházásokra lenne szükség, amelyek megvalósulása esetén idén akár az 5-6 százalékos ipari növekedés is elérhető. Az Irinyi terv a járműgyártás gazdaságra gyakorolt erős hatásának ellensúlyozására kidolgozott kormányzati iparstratégia, amely 7 iparágra terjed ki, ezek közül a legjelentősebb az élelmiszeripar, ugyanis az élelmiszer feldolgozók többsége magyar tulajdonban van. Ráadásul ez az ágazat rendelkezik a járműgyártáshoz hasonló export dinamizmussal.

Részletek:

http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/uzletfejlesztes/hamarosan_megjelennek_az_irinyi_terv_kereteben_kiirt_palyazatok.4.238685.html