Hírek és események

Elnökségi tanácsadó tájékoztatója 28.

1.        Nem lehet többé "elkutatni" az uniós pénzt

Folyamatosan nyomon követik a (kutatás-fejlesztési) projektek eredményeit és ha nem megfelelően alakulnak a dolgok, akkor időben beavatkozhatnak a közfinanszírozású támogatások értékteremtő hasznosulása érdekében" - jelentette ki a Figyelőnek adott interjúban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. A koncepcióváltásról azt követően érkezett a jelzés, hogy az elmúlt hetekben "megpiszkálta" az online sajtó egyes EU-pályázatok nyerteseinek körét, illetve a k+f-pénzek megfelelő hasznosulásának kérdését. Az erőteljes üzenet azoknak szól, akik visszaélésekre használták volna a k+f-es közpénzt, más szóval a támogatás "elkutatására" készültek.

Az teljesen új elem a magyarországi EU-s, illetve hazai finanszírozású pályázati rendszerben, hogy a nyerés után egy évvel a bírálók előtt be kell mutatni az addigi fejleményeket (mi hogyan teljesült a vállalásokból, milyen eredmények születtek, stb.) és így újra meg kell győzni a döntéshozókat a projekt ésszerűségéről, illetve a közpénz megfelelő hasznosulásáról azért, hogy továbbra is folyósítsák a támogatást.

Részletek:

http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/kfi/odacsapnak_a_trukkozoknek_nem_lehet_tobbe_elkutatni_az_unios_penzt.1.239612.html


2.      Ez a négy leggyakoribb hiba az uniós pályázatoknál

Rosszul felmért pénzügyi helyzet: Tíz pályázóból három kis árbevétel mellett, az önerőhöz szükséges pénzügyi forrás és bevonható fedezet nélkül kívánja beadni a pályázatát, míg további két esetben fordul elő, hogy egyébként biztos anyagi háttérrel rendelkező cégek aránytalanul nagy fejlesztési igényre pályáznak.

Hiányzó fejlesztési koncepció: A projektek 20 %-a hiúsulhat meg évente amiatt, hogy a vállalkozások nem rendelkeznek fejlesztési tervvel, hogy nem aktualizálják azt, illetve, hogy egyedi, egymáshoz nem illeszkedő, ad-hoc fejlesztési célok mentén pályáznak.

 

Egyoldalú szemlélet: Jellemző a hazai kkv szektorra, hogy a pályázati lehetőségek között elsősorban az ingatlanfejlesztési támogatásokat keresi, és amennyiben a kiírt pályázatok ezt nem teszik lehetővé, inkább nem is adnak be igénylést. "Ha már meglévő telephely, székhely fejlesztése a célunk, javasolt komplex fejlesztésben gondolkodni, hiszen például eszközbeszerzéssel kombinálva nagyobb eséllyel talál a cég megfelelő kiírást.

 

 Felértékelődött a vidék szerepe: A főként fővárosi és Pest-megyei vállalkozások a mostani EU-s ciklusban is a korábbi években megszokott és népszerűvé vált pályázati kiírásokat várják. Az új pályázati rendszer azonban kevésbé támogatja a fejlettebb régiókban megvalósuló beruházásokat, ezért mindenképp érdemes számításba venni, hogy a cég vidéki telephelyre szervezze, és az ott elérhető támogatásokból fejlessze tevékenységét.

Részletek:

http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/palyazatok/ez_az_ot_leggyakoribb_hiba_az_unios_palyazatoknal.4.239548.html